NordicLiwing

Seniorby i Fredensborg - DK

Det kommer en tid när det är dags att göra ett livsavgörande val. När barnen är utflugna, trädgården för stor, villan för tung – och pengarna låsta.

Men valmöjligheterna är få. En bostadsrätt för seniorer skulle sluka alla pengar – och en hyresrätt bli för dyr. Och dessutom kanske du vill bo kvar i samma stad, samhälle eller by.

Nytänkande
Vi på Nordic Liwing presenterar Villabyn, en kooperativ hyresrättsförening, där du bor i ett eget hus och samtidigt är del av en gemenskap. En helt ny boendeform med ett finansiellt nytänkande. Vi säger alltså inte: ”Du får hyra en lägenhet av oss”. Utan vi säger: ”Välkommen till den kooperativa hyresrättsföreningen”.
Som medlem i föreningen betalar du en medlems- och en upplåtelseinsats, vilken återbetalas till samma belopp när du en gång väljer att lämna föreningen. Din insats är följaktligen inte utsatt för marknadens upp- och nergångar. Den dagen du flyttar får du tillbaka exakt samma belopp. En helt spekulationsfri boendeform.

Individ i ett kollektiv
Vad som är nödvändigt, för att vi ska kunna engagera oss i projektet, är att ni samlar hyresgäster. Vi behöver en tillräckligt stor intressegrupp med ett gemensamt mål – med en vilja att leva i en liten bygemenskap, en vilja att vara en individ i ett kollektiv.

Gemenskap
Ni kan redan dela ett gemensamt intresse, till exempel inom kyrkans församling. Ni kan också vara en bridgeklubb, en villaförening eller ett MC-gäng. Men ni kan givetvis också vara en grupp människor i mogen ålder, seniorer, som inte vill flytta från det område där ni bor idag.
Roligare tillsammans

Det vi tänker oss är en grupp människor ur samma sociala sammanhang, som har gemensamma drömmar. Det är ju roligare att göra saker tillsammans.

Bilder

Fakta

Nr: A2029‐A2040
Projekt: Andelsboligforeningen Seniorfælleskabet Florahøj
Adress: Kongevejen 1 DK‐3480 Fredensborg, Danmark
Beskrivning: 20 marklägenheter + 1 gemensamhetshus, 1‐plans parhus och radhus.
Nordic Liwings åtagande: Totalentreprenad.
Invändig yta: 2142 kvm
Byggår: 2005‐2006
Arkitekt: Preben Munch Andersen